vineri, 27 septembrie 2024

Gala premiilor Bucharest International Film Festival 2024 va avea loc duminică, 29 septembrie

Duminică, 29 septembrie, începând cu ora 19:30, la Cinema Muzeul Țăranului, are loc o seară specială: Gala Premiilor BIFF, ediția aniversară a celui mai important festival internațional de film din Capitală – Bucharest International Film Festival (BIFF) – care marchează 20 de ani de la prima ediție. Va fi un moment în care cele mai remarcabile filme din competiția BIFF 2024 vor fi premiate de un juriu internațional, iar atmosfera va fi una de gală și celebrare a artei cinematografice, anunță organizatorii printr-un comunicat remis către DH Satelit România.

Ce face ediția din acest an atât de specială?

În primul rând, BIFF sărbătorește 20 de ediții, o realizare care confirmă locul său important în peisajul cultural bucureștean și național. Juriul internațional va desemna câștigătorii premiilor competiției din acest an, într-o atmosferă festivă, la care sunt așteptați invitați din lumea filmului, cinefili și personalități din industrie.

„My Favourite Cake” - Imagine remisă în comunicat de către organizatorii BIFF 2024 pentru publicare pe HD Satelit România 

Proiecție de gală în premieră: „My Favourite Cake”

Un alt punct de atracție al serii va fi proiecția în premieră în România a filmului iranian „My Favourite Cake”, regizat de Maryam Moghadam și Behtash Sanaeeha. Filmul spune povestea lui Mahin, o femeie în vârstă de 70 de ani, care, după mulți ani de singurătate, decide să își redescopere viața amoroasă. Întâlnirea ei întâmplătoare duce la o seară de neuitat, cu o întorsătură surprinzătoare. Pelicula a fost apreciată la nivel internațional, câștigând Premiul Juriului Ecumenic și Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, și a primit două nominalizări importante, inclusiv pentru Ursul de Aur. Ești curios despre film? Poți urmări trailerul aici: trailer „My Favourite Cake”.

Un moment deosebit al serii va fi acordarea Premiului de Excelență BIFF 2024 renumitului regizor de origine română Radu Mihăileanu, care a avut o carieră internațională impresionantă. Prin filmele sale, Mihăileanu a reușit să cucerească publicul și criticii din întreaga lume, iar acum este omagiat pentru contribuția sa la cinematografie.

Radu Mihăileanu - Imagine remisă în comunicat de către organizatorii BIFF 2024 pentru publicare pe HD Satelit România


Un juriu internațional de renume

BIFF 2024 beneficiază de prezența unui juriu internațional prestigios, prezidat de regizorul și scenaristul canadian Philippe Lesage. Alături de el, se află actrița Ana Ularu, regizorul și actorul Valeriu Andriuță, regizorul și jurnalistul Paul Cozighian și producătoarea de film lituaniană Marija Razgutė. Cu un astfel de juriu, așteaptă-te la o selecție de filme de excepție premiate în această ediție aniversară.

Unde poți urmări BIFF?

Filmele din cadrul festivalului vor rula în patru locații emblematice din București: Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union, CREART – Grădina cu Filme și Cinemateca Eforie. Aici vei putea viziona unele dintre cele mai bune filme internaționale ale anului, multe dintre ele fiind premiere naționale, în afară de secțiunea dedicată autorilor români.

Cum poți participa?

Dacă nu ți-ai luat încă bilet, nu te îngrijora. Biletele pentru Gala BIFF și pentru celelalte proiecții din festival pot fi achiziționate online de pe platforma Eventbook sau direct de la casele de bilete ale cinematografelor, în limita locurilor disponibile. Programul complet al proiecțiilor poate fi consultat pe site-ul oficial al festivalului: programul BIFF 2024.

O seară de film, cultură și comunitate

BIFF 2024 nu este doar despre filme, ci și despre celebrarea comunității cinefile și a culturii cinematografice internaționale. Irina-Margareta Nistor, critic de film de renume, este președintele onorific al acestei ediții speciale, continuând tradiția de a aduce în prim-plan filme valoroase și dialoguri culturale.

Festivalul este posibil datorită sprijinului Ministerului Culturii, fiind organizat de Fundația Charta și Asociația Culturală Grigore Vasiliu Birlic, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României. De asemenea, evenimentul este susținut de Centrul Național al Cinematografiei, Muzeul Național al Țăranului Român, CREART, Ambasada Canadei și Ambasada Elveției, printre mulți alți parteneri și sponsori.

Secțiuni speciale în cadrul BIFF

Anul acesta, BIFF prezintă și o secțiune de documentar și film istoric, dedicată Centenarului Regelui Mihai. Această secțiune, inițiată de Dan Drăghicescu, aduce un omagiu personalității Regelui Mihai, la 100 de ani de la nașterea sa, subliniind relevanța istorică prin film și documentar.

Bucharest International Film Festival, ajuns la ediția a XX-a, rămâne o piatră de temelie a peisajului cinematografic din România. Dacă ești pasionat de film, cultura internațională sau pur și simplu vrei să iei parte la un eveniment prestigios, Gala BIFF este locul unde trebuie să fii pe 29 septembrie. Seara promite să fie una de neuitat, plină de surprize, premiere și celebrarea artei filmului.


Niciun comentariu despre subiectul „Gala premiilor Bucharest International Film Festival 2024 va avea loc duminică, 29 septembrie”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile