miercuri, 11 septembrie 2024

Pelicula românească „Anul nou care n-a fost” deschide festivalul de film BIFF 2024

Unul dintre cele mai așteptate momente ale toamnei cinematografice din România este deschiderea celei de-a XX-a ediții a Bucharest International Film Festival (BIFF), care va avea loc pe 19 septembrie 2024, la Cinema Muzeul Țăranului Român. Evenimentul va debuta cu proiecția peliculei „Anul nou care n-a fost”, regizată de Bogdan Mureșanu, un film care a cucerit deja scena internațională la Bienala de la Veneția, unde a obținut două premii importante în secțiunea Orizzonti și o recunoaștere specială pentru imagine.

Bogdan Mureșanu - Imagine remisă de organizatorii BIFF 2024 pentru publicare pe HD Satelit

Bogdan Mureșanu și echipa filmului la Gala de deschidere BIFF

Proiecția va avea loc în cadrul Galei de deschidere Panorama, iar la eveniment vor participa regizorul Bogdan Mureșanu și întreaga echipă a filmului. Aceasta este o oportunitate rară pentru publicul român de a urmări în premieră bucureșteană un film care a atras atenția criticilor internaționali și a fost lăudat pentru abordarea sa emoționantă și tragicomică a unor teme sensibile.

„Anul nou care n-a fost” surprinde momentele dramatice și tensionate din preajma Revoluției din 1989, explorând teme profunde precum libertatea, iubirea și speranța într-un context social dominat de frică și incertitudine. Bogdan Mureșanu a fost premiat la Veneția cu Premiul Bisato d’Oro 2024 pentru cel mai bun scenariu, iar echipa de filmare, condusă de directoarea de imagine Boróka Biró, a primit mențiuni speciale pentru contribuția sa artistică.

Un film românesc premiat internațional

Filmul a fost recunoscut pentru profunzimea sa artistică și mesajul puternic, câștigând Premiul FIPRESCI și Cel mai bun film din secțiunea Orizzonti. Este o producție românească, realizată de Kinotopia, în colaborare cu Societatea Română de Televiziune și All Inclusive Films din Serbia. Echipa tehnică include nume prestigioase precum: Boróka Biró și Tudor Platon (imagine), Alex Dragomir și Iolanda Gârleanu (sunet), Sebastian Zsemlye (montaj), Iulia și Victor Fulicea (scenografie), Dana Anghel, Iulia Roșeanu și Domnica Bodogan (costume, machiaj și coafură).

Distribuție impresionantă

Pe lângă echipa tehnică, filmul beneficiază de o distribuție de excepție, reunind unele dintre cele mai îndrăgite figuri ale cinematografiei românești: Adrian Văncică, Nicoleta Hâncu, Mihai Călin, Emilia Dobrin, Iulian Postelnicu, Manuela Hărăbor, Ioana Flora, Ada Galeș, Vasile Muraru, Răzvan Vasilescu și mulți alții.

BIFF 2024 – Ediția aniversară

Cea de-a XX-a ediție a Bucharest International Film Festival (19-29 septembrie 2024) va aduce pe marele ecran o selecție remarcabilă de filme din întreaga lume. Evenimentul va fi prezidat de criticul de film Irina-Margareta Nistor, iar în juriul internațional se vor regăsi personalități din industria cinematografică precum regizorul canadian Philippe Lesage, regizorul franco-român Paul Cozighian, actrița Ana Ularu, regizorul și scenaristul Valeriu Andriuță și producătoarea lituaniană Marija Razgutė.

BIFF rămâne un punct de reper important pentru cinematografia românească, fiind singurul festival internațional din București dedicat exclusiv filmelor de lungmetraj, iar programul său include atât premiere naționale, cât și internaționale.

Locații BIFF 2024

Proiecțiile BIFF 2024 vor avea loc în patru locații de prestigiu din Capitală: Cinema Muzeul Țăranului Român, Cinema Union, CREART - Grădina cu filme și Cinema Eforie. Festivalul se remarcă printr-o varietate de secțiuni, incluzând o secțiune dedicată documentarelor și filmelor istorice, care onorează Centenarul Regelui Mihai.

Parteneriate și sprijin pentru BIFF

Organizat de Fundaţia Charta și Asociaţia Culturală Grigore Vasiliu Birlic, sub patronajul Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, BIFF 2024 beneficiază de sprijinul Ministerului Culturii și al numeroșilor parteneri, printre care Centrul Național al Cinematografiei, Cinema Muzeul Țăranului Român și Arhiva Națională de Filme.

Festivalul se bucură de susținerea unor sponsori importanți precum Grand Hotel Continental, Regina Maria Dental Clinics, NetBet și mulți alții, iar partenerii media includ nume sonore precum Agerpres, Radio România, G4Media și RFI România.

Nu ratați BIFF 2024, un eveniment de referință în peisajul cultural bucureștean, care aduce cele mai bune producții internaționale direct pe marile ecrane din Capitală.


Niciun comentariu despre subiectul „Pelicula românească „Anul nou care n-a fost” deschide festivalul de film BIFF 2024”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile