Startup-ul canadian Volta Space Technologies a anunțat un plan ambițios: o rețea de sateliți în jurul Lunii care va colecta energie solară și o va trimite prin lasere direct către echipamentele aflate pe suprafața lunară. Obiectivul? Să le ajute să funcționeze fără întrerupere, chiar și în timpul nopții lunare de două săptămâni sau în zonele permanent întunecate de la polii Lunii.
Energie solară trimisă prin lasere direct către echipamentele aflate pe suprafața lunară - Imagine ilustrativă a conceptului, creata digital de HD Satelit România |
Volta numește acest sistem inovator „LightGrid”. Practic, sateliții lor ar urma să capteze energia solară de pe orbita lunară și să o transmită prin lasere către receptoare montate pe rovere și alte echipamente de pe suprafața lunară. Astfel, navele vor avea energie și în locurile unde lumina solară nu poate ajunge. Paolo Pino, cofondator și director tehnologic al Volta, spune că acest sistem ar putea alimenta și alte echipamente de pe Lună, cum ar fi senzori sau instalații pentru exploatarea resurselor locale.
Tehnologia de transmitere a energiei prin lasere este deja în testare. Volta a testat-o în laboratoare și pe teren, cu un succes de până la 850 de metri, și acum se pregătește pentru o misiune pe orbita Pământului, planificată pentru 2026.
Potrivit lui Pino, pentru a oferi servicii complete unui client, ar fi suficienți trei sateliți mici pe orbită joasă. Cu o rețea extinsă pot sprijini și mai mulți clienți. Comparativ cu amplasarea panourilor solare direct pe Lună, să pui sateliți pe orbită este mai simplu și oferă acoperire lunară imediată. Paul Damphousse, directorul de operațiuni, subliniază că este mult mai ușor să trimiti un satelit pe orbita lunară decât să o faci să aselenizeze în siguranță pe Lună.
Tehnologia Volta Space va transmite energie de pe orbita Lunii folosind sateliți echipați cu panouri solare comerciale, care colectează energie fără limită. Cu ajutorul tehnologiei lor optice avansate, Volta poate transmite energia fără fir pe distanțe de sute de kilometri, asigurând o legătură stabilă cu utilizatorii finali oriunde și oricând pe suprafața lunară. Receptorul LightPort este compact, eficient, și poate oferi sute de wați, chiar și în condiții extreme, pe durata mai multor ani. Acesta cântărește sub 2 kg și este singurul echipament necesar pentru conectarea la energia rețelei LightGrid
Volta a strâns o finanțare inițială, fără a dezvălui suma exactă, de la investitori ca MaC Venture Capital și Industrious Ventures. De asemenea, a câștigat granturi și premii de la instituții importante, inclusiv NASA și Agenția Spațială Europeană. Compania planifică o rundă de finanțare din seria A și se gândește deja la o serie B pentru a lansa rețeaua sa de sateliți lunari până în 2028.
În afară de aplicațiile lunare, Volta explorează cum ar putea folosi tehnologia de transmitere a energiei în alte domenii, cum ar fi transmiterea energiei din spațiu către Pământ sau pentru misiuni de urgență, cum ar fi răspunsul la dezastre. Volta are în plan să extindă tehnologia în zone aeronavelor și maritime, deschizând astfel noi oportunități.
Cu acest proiect, Volta Space Technologies propune un nou mod de a folosi energia solară din spațiu, visând să transforme atât explorarea spațială, cât și aplicațiile energetice de pe Pământ.
Dar avem în prezent echipamente pe suprafaţa lunară?Eu ştiam DOAR de cele rămase din misiunile Apollo nr.14-17 din anii '70.
Da da sunt, și o să mai fie tot mai multe. A fost chiar un caz celebru în care a rămas fără electricitate, daca exista sistemul cu sateliți, nu se mai întâmplă asta
Informații despre acel caz găsești aici: https://www.hdsatelit.com/2024/02/japonezii-cincea-tara-care-trimis-un.html
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.