miercuri, 30 octombrie 2024

Orange va instala o infrastructură 5G în 19 localități greu accesibile din Delta Dunării

Proiectul „5G Connect Danube Delta” (5G-CDD), coordonat de Orange România, aduce tehnologia 5G în comunitățile din Delta Dunării printr-un proiect inovativ cu finanțare europeană, ce se desfășoară între octombrie 2024 și septembrie 2027, cu un buget de aproximativ 3,5 milioane de euro. Acest proiect, aprobat de Comisia Europeană, vizează îmbunătățirea conectivității digitale în Delta Dunării, zonă izolată și cu o populație în scădere, printr-o infrastructură de 5G Stand Alone și Edge Cloud. Principalele domenii vizate sunt educația digitală, telemedicina, turismul lent și monitorizarea mediului, toate acestea contribuind la revitalizarea socio-economică a regiunii, având un impact direct asupra vieților a circa 20.000 de locuitori.

Copii în Delta Dunării -Imagine creată digital de HD Satelit România 

"5G-CDD are drept obiectiv construirea unei infrastructuri de conectivitate 5G (5G Stand Alone și Edge Cloud), în mai multe localități preponderent greu accesibile și plasate în zona umedă a Deltei, sporind calitatea vieții locuitorilor, ajutând în același timp la îmbunătățirea oportunităților de business și angajare din regiune. Proiectul presupune instalarea unei infrastructuri comerciale bazate pe 5G Stand Alone și Edge Cloud în 19 localități din județul Tulcea. Implementarea unei rețele 5G Stand Alone reprezintă o provocare tehnică datorită dificultăților geografice, fiind totodată o premieră pentru industria telecomunicațiilor din România. Aceasta implică utilizarea unor componente noi de rețea core ce îmbunătățesc considerabil performanțele față de rețelele 5G Non-Standalone existente. Totodată, tehnologia Edge Cloud reduce distanța dintre utilizatori și servicii, asigurând latențele și viteza necesare pentru aplicațiile proiectului 5G Connect Danube Delta", se arată într-un comunicat al Orange România.

În acest consorțiu sunt implicate Fundația Orange, Asociația Ivan Patzaichin - Mila 23, Universitatea Politehnica București (UNSTPB), compania Virtual Board, Consiliul Județean Tulcea și Telios Care, alături de Orange România. Implementarea infrastructurii 5G în 19 localități din județul Tulcea va spori calitatea vieții, va crea noi oportunități economice și va îmbunătăți accesul la servicii esențiale.

Domenii cheie ale proiectului:

  1. Telemedicina: Se vor conecta dispozitive medicale la internetul de mare viteză prin laptopuri și tablete compatibile 5G. Această tehnologie va permite implementarea soluțiilor de telemedicină oferite de Telios Care și dezvoltarea unor „Point of Care” – puncte de ajutor medical în 10 unități medicale. Vor fi folosite aplicații mobile pentru monitorizarea la distanță a pacienților.

  2. Educația digitală: Se vor extinde activitățile hub-ului educațional Orange Digital Center din Mila 23, folosind resurse gratuite de pe Platforma Digitaliada. Proiectul va facilita învățarea hibridă, colaborarea în timp real între profesori și elevi, și integrarea unei aplicații VR într-o școală din Tulcea, beneficiind peste 2000 de elevi din 17 școli.

  3. Turism lent: Asociația Ivan Patzaichin - Mila 23 va dezvolta o aplicație mobilă, „Delta lui Ivan”, care va ghida turiștii prin Delta Dunării, oferind informații educative, rute de interes și funcții de raportare a pericolelor. Punctele de interes turistic vor fi monitorizate cu camere inteligente compatibile 5G.

  4. Monitorizarea mediului: Senzori de mediu conectați la rețeaua 5G vor fi instalați în zonele protejate pentru a monitoriza calitatea apei și mediului înconjurător. Acest proiect, derulat în parteneriat cu UNSTPB, va contribui la protejarea resurselor naturale din Delta Dunării, cum ar fi stuful și ecosistemele acvatice.

Beneficiile majore ale proiectului includ creșterea accesului la tehnologii digitale avansate pentru comunitățile locale și dezvoltarea de soluții sustenabile pentru turism și monitorizarea mediului. În plus, proiectul va deschide calea pentru noi investiții și va oferi o platformă solidă pentru dezvoltarea de afaceri și crearea de locuri de muncă în Delta Dunării.

Florin Popa, Director B2B la Orange România, a subliniat că acest proiect va transforma Delta Dunării într-un centru de oportunități economice, atrăgând investiții și creând noi locuri de muncă în turism, sănătate și educație, asigurând totodată incluziunea digitală a comunităților locale.


Niciun comentariu despre subiectul „Orange va instala o infrastructură 5G în 19 localități greu accesibile din Delta Dunării”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile