Lumea telecomunicațiilor din România a fost zguduită de un anunț neașteptat: Vodafone și Digi, rivali de tradiție, și-au unit forțele pentru a cumpăra împreună operațiunile Telekom România Mobile. Este o alianță strategică rar întâlnită, dar care promite să redefinească piața telecom de la noi. Vestea a fost făcută publică pe Bursa din Atena și confirmată de ambele companii, ridicând numeroase întrebări, dar și speranțe pentru clienții și piața locală.
Vodafone și Digi se aliază pentru a prelua Telekom România Mobile - Colaj din fotografii realizate de HD Satelit Romania sau primite în comunicate oficiale pentru uz editorial pe HD Satelit |
O tranzacție mult așteptată, cu mai multe răsturnări de situație
În ultima perioadă, vânzarea Telekom România Mobile a cunoscut mai multe structuri de tranzacție. În noiembrie 2023, Adrian Tomșa, fondatorul Clever Media Network, fusese anunțat ca principalul cumpărător al operațiunilor, printr-un grup de investitori locali. A urmat apoi o retragere a actelor de tranzacție și o nouă formulă în care Digi devenea acționar majoritar, iar Tomșa rămânea doar cu un rol minoritar. Această variantă nu a avut succes, iar în cele din urmă, la final de octombrie 2024, Vodafone a intrat în scenă alături de Digi, în încercarea de a împărții activele Telekom.
"Hellenic Telecommunications Organization S.A. („OTE”), în urma anunțului din 27 mai 2024 privind eventuala cesiune a acțiunii sale la Telekom România Mobile („TKRM”, sau „Societatea”), anunță că, în urma deciziei domnului Adrian Tomsa sa se retraga, OTE a intrat in negocieri pentru vanzarea TKRM cu Digi Romania S.A ("Digi") si Vodafone Romania S.A. ("Vodafone"). Părțile au semnat un Memorandum de Înțelegere (MoU) și sunt în curs de depunere spre aprobare la autoritățile române competente (RCC, FDI, ANCOM). Memorandumul de înțelegere prevede că anumite active ale TKRM vor fi achiziționate de către Digi, în timp ce activele rămase vor fi achiziționate de Vodafone România. Finalizarea tranzacției este condiționată de semnarea unui Acord de cumpărare de acțiuni și a documentației tranzacției, precum și de obținerea aprobărilor de reglementare. În conformitate cu toată legislația și reglementările aplicabile, OTE va face toate anunțurile necesare comunității de investitori, după caz", se arata în comunicatul pentru bursa al OTE.
Pe de alta parte, Vodafone anunta intr-un comunicat de presa o potențială achiziție a Telekom Romania: "Vodafone România S.A („Vodafone”) și Digi România S.A („Digi”) au semnat astăzi un Memorandum de Înțelegere (MoU) cu Hellenic Telecommunications Organization S.A. („OTE”) în legătură cu potențiala achiziție de părți separate din filiala sa 100% Telekom Romania Mobile Communications S.A ("TKRM" sau "Compania"). În conformitate cu termenii Memorandumului de înțelegere, Vodafone ar putea achiziționa Compania, inclusiv o proporție semnificativă din activele sale, în timp ce Digi ar putea achiziționa și anumite active ale TKRM. Discuțiile rămân într-un stadiu incipient. Nu există nicio certitudine că o tranzacție va fi efectuată."
Iar DIGI spune: "În legătură cu anunțul făcut în cadrul Raportului curent publicat în data de 27 mai 2024, Societatea informează piața că, în urma deciziei domnului Adrian Tomșa de a se retrage din tranzacția inițială, la data de 30 octombrie 2024, DIGI România S.A. („DIGI”) a încheiat un memorandum (denumit în continuare „Memorandumul”) cu Hellenic Telecommunications Organization S.A. („OTE”) și Vodafone România S.A. („VF”), având ca obiect retragerea OTE din Telekom Romania Mobile Communications S.A. („TKRM”) (denumită în continuare „Tranzacția”). În conformitate cu Memorandumul, părțile intenționează să efectueze o serie de operațiuni și tranzacții interdependente în temeiul cărora DIGI va achiziționa anumite active de la TKRM, iar VF va achiziționa indirect acțiunile deținute de OTE în TKRM. Finalizarea Tranzacției este supusă mai multor condiții, inclusiv finalizarea procesului de due diligence, obținerea aprobărilor necesare din partea autorităților competente și finalizarea și semnarea documentației referitoare la Tranzacție.", se arată in comunicatul DIGI de la bursă.
Una dintre marile surprize a fost retragerea din tranzacție a antreprenorului Adrian Tomșa, care inițial semnase pentru preluarea Telekom împreună cu investitori locali. Deși Tomșa negase orice legătură cu Digi în proiectul de achiziție, anunțul recent pare să sugereze că parteneriatul inițial era mai complex decât părea. Conform unui comunicat al Digi, ieșirea lui Tomșa a deschis drumul pentru alianța cu Vodafone, o mișcare care a schimbat complet dinamica tranzacției.
Perspective pentru piața telecom din România
Alianța Vodafone-Digi are potențialul de a consolida competiția și de a îmbunătăți serviciile de telecomunicații. Ambele companii au resursele și expertiza necesară pentru a investi în rețele de înaltă performanță și pentru a aduce tehnologie de ultimă generație pe piață, ceea ce poate fi un avantaj pentru consumatorii români.
Întrebarea care rămâne, însă, este cum vor percepe autoritățile această schimbare. Dacă autoritățile vor aproba structura tranzacției, clienții Telekom ar putea vedea o tranziție lină către rețelele Vodafone sau Digi, beneficiind astfel de servicii mai rapide și de o acoperire mai bună.
Acest acord între Vodafone și Digi este, fără îndoială, un pas îndrăzneț și o soluție creativă pentru o tranzacție care părea blocată. Prin unirea forțelor, Vodafone și Digi ar putea contribui la transformarea industriei telecom din România, oferind servicii mai bune și investind în tehnologii care să susțină inovația și creșterea pieței.
Această colaborare strategică ne amintește că, uneori, cei mai mari rivali pot deveni cei mai buni parteneri – mai ales atunci când miza este ridicată și beneficiile sunt pe termen lung. Piața telecom din România așteaptă cu nerăbdare următoarele capitole din această poveste interesantă.
Totuși, sa nu minimizam faptul că Vodafone descrie tranzacția ca fiind deocamdată doar potențială și subliniază că discuțiile se află într-o fază preliminară.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.