marți, 1 octombrie 2024

Toți proprietarii de apartamente vor plăti o cotă din căldura comună, chiar dacă și-au montat centrale proprii și s-au debranșat de la SACET

Începând din această iarnă, proprietarii de apartamente care au ales să își monteze centrale proprii vor resimți o schimbare neașteptată în factura la întreținere. Recenta decizie a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a adus în prim-plan o nouă reglementare care îi obligă pe toți locatarii, indiferent de sistemul de încălzire pe care îl folosesc, să contribuie la plata căldurii pe părțile comune ale clădirilor în care locuiesc.

Calorifer - Fotografie realizată de HD Satelit România

Pentru cei care și-au montat centrale termice de apartament, acest lucru poate fi perceput ca un „șoc”. De ani de zile, acești proprietari și-au făcut tot felul de calcule și investiții pentru a-și reduce costurile cu încălzirea. Pe lângă instalarea centralelor, mulți dintre ei au luat măsuri suplimentare, precum izolarea țevilor de căldură care trec prin apartament, ba chiar au mers atât de departe încât au zidit aceste conducte, toate în scopul de a evita plata pentru căldura pe părțile comune. Însă, cu noile reglementări, toate aceste eforturi nu vor mai avea impactul scontat.

Astfel, indiferent dacă apartamentele sunt conectate la sistemul centralizat de termoficare sau dacă proprietarii au optat pentru centrale proprii, toată lumea va plăti o parte din căldura comună, conform cotei-părți din proprietate. Această nouă măsură nu doar că uniformizează costurile, dar are și potențialul de a reduce disputele între locatari și asociațiile de proprietari.

Cum se explică schimbarea?

Decizia vine ca parte a unei abordări mai unitare în privința costurilor cu energia în clădirile de tip condominiu. ANRE a publicat în Monitorul Oficial Ordinul nr. 7/2024, prin care toate apartamentele, fie că sunt conectate la SACET sau nu, vor plăti o cotă parte din energia termică distribuită în spațiile comune. Motivul din spatele acestei decizii pare să fie corectarea unei inegalități: deși unii proprietari au renunțat la sistemul centralizat, aceștia beneficiau indirect de căldura degajată de conductele care treceau prin apartamentele lor.

De la 1 august 2024, data de la care noua reglementare a intrat în vigoare, toți proprietarii de apartamente din blocurile cu sistem centralizat de încălzire vor trebui să plătească o cotă parte din consumul comun, proporțional cu suprafața apartamentului lor. Faptul că s-au izolat țevile sau nu, că există sau nu coloane de distribuție în apartament, nu mai face nicio diferență.

Acest anunț a provocat, în mod firesc, reacții mixte din partea locatarilor. Pentru unii, este frustrant să descopere că, în ciuda eforturilor făcute pentru a reduce costurile prin debranșarea de la SACET și montarea de centrale proprii, trebuie totuși să plătească pentru căldura din părțile comune. Mai mult, cei care și-au izolat conductele în speranța că vor evita plata pentru aceste pierderi de căldură s-ar putea simți dezamăgiți.

Din punct de vedere financiar, aceștia ar putea să observe o creștere a cheltuielilor lunare, deși această sumă va varia în funcție de mărimea apartamentului și de gradul de izolare al blocului. Pe de altă parte, cei care au rămas conectați la sistemul centralizat ar putea privi această măsură că pe un pas pentru a împărți costurile în mod echitabil.

Cum se împart costurile?

Noua reglementare prevede că locatarii vor plăti contribuții variabile, în funcție de procentul de debranșare a blocului și de perioada din an. Astfel, în lunile reci (decembrie, ianuarie și februarie), apartamentele debranșate din zonele reci vor achita între 30% și 50% din costurile comune de încălzire, în funcție de gradul de debranșare al clădirii. În lunile mai blânde (septembrie, octombrie, aprilie și mai), contribuția variază între 40% și 60%, iar pentru lunile intermediare, noiembrie și martie, aceasta poate ajunge la 45%.

Practic, aceste procente vor reflecta contribuția fiecărui apartament la costurile cu energia termică pentru spațiile comune, cum ar fi scările blocului, holurile și alte suprafețe comune care necesită încălzire.

Din punct de vedere al gestionării noilor costuri, locatarii și asociațiile de proprietari vor trebui să își ajusteze bugetele și să se pregătească pentru costurile suplimentare pe perioada iernii. Totuși, o mai bună izolare termică a blocului în ansamblu ar putea ajuta la reducerea acestor costuri pe termen lung. Dacă un bloc are un grad ridicat de izolare și o gestionare eficientă a energiei, s-ar putea ca impactul asupra locatarilor să fie mai redus decât se tem unii acum.

Pe termen lung, ar putea fi benefic ca asociațiile de proprietari să înceapă discuții privind investițiile în eficiență energetică pentru întregul bloc. Aceste investiții nu doar că ar reduce costurile cu energia termică pentru toți locatarii, dar ar și crește valoarea proprietăților, îmbunătățind confortul termic în întreaga clădire.

Ce urmează?

Este clar că noile reglementări aduc schimbări majore în modul în care sunt împărțite costurile pentru încălzire în blocurile cu condominiu. Fie că au centrale proprii sau sunt încă conectați la sistemul centralizat, toți locatarii vor simți efectele acestor măsuri. În următoarele luni, vom vedea cu siguranță reacții diverse la această decizie, pe măsură ce locatarii încep să primească primele facturi pentru încălzire pe părțile comune.

Chiar dacă este greu să accepți că trebuie să plătești pentru ceva ce ai încercat să eviți, noile reglementări ANRE par să urmărească o distribuție a cheltuielilor, asigurând că toți locatarii contribuie la menținerea confortului termic din zonele comune ale clădirilor în care locuiesc.


4 comentarii despre subiectul „Toți proprietarii de apartamente vor plăti o cotă din căldura comună, chiar dacă și-au montat centrale proprii și s-au debranșat de la SACET ”:
M P

Pai daca intr-un apartament debransat temperatura este de 20 de grade, iar eu cu centrala am 24 de grade in apartament, transferul de caldura se face de la mine, adica eu practic incalzesc tevile comune...Oare guvernantii nu vad ca acest sistem ineficient isi duce ultimele zile????Aceste masuri nu fac decat sa creasca gradul de debransare...

Anonim

MP, din punct de vedere fizic, scenariul pe care îl descrii este posibil, dar transferul de căldură între apartament și țeavă nu este semnificativ în majoritatea cazurilor. Transferul de căldură poate avea loc mai degrabă între apartamente, poate avea loc prin pereții comuni sau prin conductele comune, dar eficiența acestui proces este destul de scăzută din cauza izolației pereților și a altor factori.

De exemplu, dacă într-un apartament debranșat temperatura este de 20 de grade, iar în apartamentul tău este de 24 de grade, diferența de temperatură dintre cele două spații va genera un transfer de căldură de la tine către apartamentul mai rece, dar acest transfer este relativ lent și minim, mai ales dacă pereții sunt izolați corespunzător.

Pe de altă parte, problema la nivel de guvernanță și administrare a sistemelor de încălzire centralizată este o realitate. Din cauza pierderilor din rețelele de distribuție și a lipsei de eficiență a multor astfel de sisteme, mulți locatari optează pentru debranșare și instalarea de centrale proprii. Această tendință, cum menționezi, poate să crească gradul de debranșare, iar fără un plan de modernizare a infrastructurii, sistemele centralizate își vor pierde din relevanță.

Dorin

Este vorba și despre alte spații comune, cum ar fi casa scărilor. Când intri de afară, găsești un mediu mai călduros, nu trebuie să urci trei etaje la 5 grade, ci la 20 de grade. Acest confort este, deocamdată, plătit doar de cei care sunt branșați, deși toată lumea beneficiază de el, inclusiv cei debranșați.

Anonim

Partile comune sunt de acord sa le platesc, cu toate ca sunt multe scari de bloc unde caloriferele pe hol sunt oprite tot la cererea locatarilor, tocmai pentru a mai reduce din costuri.Cu restul nu sunt de acord, pentru ca este aberant...Dar totul tine si de administratia blocului, cum doreste sa imparta aceste cheltuieli...

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile