Viasat History difuzează în premieră documentarul Ramses: Marele faraon al Egiptului, un serial în șase părți care urmărește viața tumultoasă a faraonului Ramses al II-lea (1279–1213 Î.e.n), probabil cel mai mare faraon al Egiptului Antic, cunoscut drept Ramses cel Mare, anunță televiziunea printr-un comunicat remis către HD Satelit România.
"Ramses: Marele faraon al Egiptului" - Imagine remisă în comunicat de către Viasat History pentru publicare pe HD Satelit |
Făcând apel la cele mai recente descoperiri arheologice, noua serie documentară dezvăluie omul din spatele mitului și readuce la viață domnia sa uluitoare – o epocă legendară, în care un imperiu decăzut a fost transformat în cel mai puternic regat al vremii. Totodată, documentarul explică de ce puternicul cârmuitor Ramses a rămas doar o caricatură a propriei propagande de mii de ani.
Povestea lui Ramses al II-lea începe înainte de nașterea lui și se termină după sfârșitul dinastiei a
XIX-a. Documentarul combină reconstituiri CGI, imagini de arhivă uluitoare și comentarii extraordinare ale unor specialiști pasionați, care prezintă Egiptul Antic așa cum nu l-am mai văzut niciodată până acum, dezvăluindu-ne pe parcurs cele mai întunecate secrete și minciuni ale lui Ramses.
Primul episod al seriei Ramses: Marele faraon al Egiptului va fi difuzat luni, 7 octombrie, la ora 21:00, și debutează prin prezentarea haosului instalat în Egipt în anul 1323 î.Hr., după trecerea în neființă tânărului faraon Tutankhamon, eveniment ce marchează finalul celei de-a XVIII-a dinastii a Egiptului. De la ascensiunea la tron a lui Ramses I (bunicul lui Ramses al II-lea), în anul 1292 î.Hr., până la domnia grandioasă de aproape 67 de ani a lui Ramses al II-lea și la cea a succesorilor săi, documentarul dezvăluie istoria tumultoasă a celei de-a XIX-a dinastii și rolul jucat de Ramses cel Mare în transformarea imperiului atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere militar, religios și cultural.
De altfel, diversitatea Egiptului este explorată în toată luna octombrie la Viasat History. Producția Ramses: Marele faraon al Egiptului face parte din Blocul tematic „Secretele Egiptului”, o serie de documentare fascinante ce îmbină minunile antichității cu descoperirile moderne pentru a readuce la viață moștenirea valoroasă a Egiptului și momentele marcante care au modelat civilizația egipteană. Alături de viața lui Ramses al II-lea, seria prezintă statuile impunătoare de la Abu Simbel, descoperă puterea reginelor din Egiptul Antic și geniul arhitectural al lui Imhotep, descifrează hieroglife și dezleagă misterele Piramidei din Giza.
Producțiile din Blocul tematic „Secretele Egiptului” pot fi urmărite toată luna octombrie la Viasat History, de luni până vineri, la ora 21:00.
"Ramses: Marele faraon al Egiptului" - Imagine remisă în comunicat de către Viasat History pentru publicare pe HD Satelit |
Cea mai îndelungată domnie din istoria Egiptului
Ramses al II-lea a domnit timp de aproape 67 de ani, aceasta fiind cea mai îndelungată domnie din istoria Egiptului. A fost faraonul suprem, al treilea din dinastia sa, și niciun alt conducător al Egiptului Antic nu a egalat vreodată moștenirea sa.
Documentarul Ramses: Marele faraon al Egiptului prezintă câteva aspecte mai puțin cunoscute despre legendarul faraon:
- Nu era planificat ca Ramses al II-lea să fie faraon. Micuțul Ramses, numit după bunicul său (faraonul Ramses I), avea cinci ani atunci când tatăl său, Seti, a devenit conducătorul Egiptului. Ramses nu era însă următorul în linia de succesiune la tron: avea un frate mai mare. Acesta a trecut in neființă la vârsta de 14 ani din motive necunoscute, astfel încât atenția s-a mutat ulterior spre Ramses, care la momentul respectiv era căpitan al armatei (la doar 10 ani!). Mai târziu, Seti i-a acordat fiului său statutul special de prinț regent. Acesta a beneficiat de o casă luxoasă și de un harem, a primit o pregătire militară intensă și, de asemenea, și-a însoțit tatăl în bătăliile pe care le-a purtat, pentru a putea acumula experiență în materie de guvernare și război. Avea doar 25 de ani când a devenit faraon.
Ramses al II-lea a pretins că a câștigat una dintre cele mai vechi bătălii din istorie, dar inamicul a considerat altceva. Ramses avea doar 30 de ani când a dus bătălia de la Kadesh împotriva hitiților, în care a condus o armată de 20.000 de soldați și 5.000 de care împotriva puternicei armate hitite. Trupele egiptene aproape că au fost prinse într-o ambuscadă atunci când au primit informații false despre poziția inamicului, dar Ramses și-a menținut poziția. În cele două zile de bătălie, ambele tabere au suferit pierderi uriașe și, deși rezultatul bătăliei a fost neconcludent, atât Ramses, cât și hitiții au proclamat-o drept o mare victorie. Ramses a consemnat evenimentul în aproape toate templele sale, unde a declarat că a decis de unul singur soarta bătăliei prin eroismul său, în timp ce înregistrările hitite spun că egiptenii au trebuit să se retragă.
Regina Nefertari a fost iubirea vieții lui. Potrivit documentelor, Ramses al II-lea a avut peste 200 de soții și concubine, însă preferata sa a fost prima sa soție, Nefertari, cu care s-a căsătorit în calitate de prinț. Se știu puține lucruri despre originile ei, dar probabil provenea dintr-o familie nobilă. Ea a fost mama primului fiu născut al lui Ramses și l-a însoțit adesea în luptă - inclusiv în bătălia de la Kadesh, după care a purtat corespondență diplomatică cu soția regelui hitit. A fost singura soție a lui Ramses care a fost numită soție regală. A trecut în neființă relativ tânără, dar, potrivit documentelor, i-a dăruit faraonului șase copii. Faraonul a construit un monument spectaculos în onoarea ei, plin de sculpturi și picturi frumoase ale reginei. Situat în Valea Reginelor, acesta este unul dintre cele mai celebre monumente arhitecturale ale civilizației egiptene.
A avut mai mult de 100 de copii. În timpul domniei sale de aproape 67 de ani, Ramses al II-lea nu numai că a avut multe soții și concubine, dar și mulți copii. După unele estimări, mai mult de 100. Se crede că a trăit 90 de ani și a supraviețuit unora dintre fiii și fiicele sale. Succesorul său a fost cel de-al 13-lea fiu, Merneptah, care a devenit al patrulea faraon al dinastiei a XIX-a a Egiptului antic. Descendenții săi au condus Egiptul timp de generații și au consolidat locul dinastiei în istorie.
Se spune că apare în Biblie. Potrivit Bibliei, Moise i-ar fi cerut unui faraon foarte faimos să-i elibereze poporul, iar mulți istorici cred că acel faraon a fost Ramses al II-lea. Într-adevăr, dintre faraoni, Biblia menționează doar numele lui Ramses, dar nu pare să se refere la el ca la un conducător, ci mai degrabă ca la un loc - „țara lui Ramses”, mai exact. Aceste pasaje sugerează că Ramses este faraonul din Exod, însă trebuie remarcat faptul că alți nouă faraoni purtau numele de Ramses, deși niciunul nu fost la fel de faimos ca el. În plus, conform unor documente, Moise a trăit cu 200 de ani înaintea lui Ramses al II-lea, deci poate fi vorba doar de o confuzie, un amestec de legende, se mai precizează în comunicat.
Ramses al II-lea este considerat cel mai cunoscut și cel mai mare faraon al Egiptului Antic. El a semnat primul tratat de pace, în timpul domniei sale economia și arhitectura Egiptului au prosperat, multe dintre clădirile construite au fost inovatoare și sunt și astăzi printre cele mai vizitate destinații turistice din Egipt.
Pe parcursul celor șase episoade ale documentarului, ni se dezvăluie cum a ajuns această figură emblematică de la simplu om de rând la un zeu nemuritor și suntem martori, pas cu pas, ai ascensiunii dinastiei sale.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.