Anul 2024 a fost ca o „zi de Black Friday” continuă pentru DIGI, care a atras ca un magnet în rețeaua sa mobilă nu mai puțin de 726.428 de clienți, veniți cu numărul de la alte rețele. Asta înseamnă că mai bine de jumătate dintre românii care au decis să-și schimbe operatorul (56,64%, ca să fim exact pe cifre) au spus „la revedere” vechii rețele și „bun venit” DIGI, conform ANCOM. Dacă ar fi fost un maraton al portabilității, DIGI ar fi trecut linia de sosire cu un avans confortabil, dominând această cursă de mai bine de 16 ani, conform unui comunicat remis către HD Satelit România.
De când s-a dat startul portabilității în 2008, peste 5,2 milioane de numere au decis că „iarba e mai verde” la DIGI, dintre care 2,3 milioane doar în ultimii trei ani. Motivele? Probabil combinația irezistibilă de minute nelimitate, internet „pe săturate”, tarife simpatice în roaming și oferte la telefoane care te fac să te gândești de două ori dacă mai vrei să aștepți până la următorul salariu.
În 2024, mai mult de un milion de români și-au făcut bagajele (digitale) și au migrat de la o rețea la alta. Aproape 57% dintre aceștia au fost convinși de DIGI, iar asta e cam cât să umpli câteva stadioane mari cu fani ai rețelei.
DIGI nu doar că atrage clienți, dar și investește în viitor. Rețelele 4G și 5G cresc precum aluatul dospit, acoperind peste 500 de localități. În plus, compania se laudă cu o acoperire de voce mobilă de 98,6% din populație. Deci, dacă te rătăcești în vreo pădure, probabil tot DIGI te va ajuta să chemi ajutoare!
DIGI nu e doar un jucător de top în România, ci și un „exportator” de internet rapid și TV în Spania, Italia, Portugalia și Belgia. Pe lângă telefoane, fibră optică și antene, DIGI îți mai oferă și distracție – de la sport, știri, filme, până la documentare, toate la un clic distanță prin Digi Online.
Portabilitatea numerelor: peste 1,3 milioane de transferuri în 2024
În anul 2024, mai mult de 1,3 milioane de numere de telefon au fost portate între operatorii de comunicații electronice din România, subliniind cât de importantă este această opțiune pentru utilizatorii care doresc să își schimbe furnizorul, dar să își păstreze numărul de telefon. Potrivit unui raport transmis de ANCOM către HD Satelit România, de la lansarea serviciului de portabilitate în octombrie 2008, peste 12,6 milioane de numere au fost transferate între rețele.
Pe parcursul anului trecut, s-au înregistrat 1.360.111 portări, dintre care 94% au vizat numere de telefonie mobilă (1.282.509), restul fiind numere de telefonie fixă. Media lunară a fost de 113.343 portări, luna ianuarie marcând un record cu aproape 140.000 de transferuri.
Analizele ANCOM arată că majoritatea utilizatorilor de telefonie mobilă care au optat pentru portare sunt persoane fizice, acestea reprezentând 88% din total. În cazul telefoniei fixe, situația este diferită, 75% dintre cererile de portare fiind ale unor companii.
Anul 2024 a implicat participarea a 36 de furnizori de telefonie fixă și mobilă în procesul de portare.
Din totalul de 1.282.509 numere de telefonie mobilă portate, cei mai mulți utilizatori au migrat către Digi Romania, care a primit 726.428 de numere. Alte companii importante au fost Vodafone, cu 284.193 de numere portate, Orange, cu 192.444, și Telekom Romania Mobile Communications, care a primit 79.427 de numere. Aproximativ 58% din numerele portate pe mobil (741.566) au fost pe bază de abonament, demonstrând popularitatea acestei forme de serviciu.
În 2024, telefonia fixă a înregistrat 77.602 numere portate, principalele destinații fiind Vodafone (21.196), Colt Technology Services (18.460) și Digi Romania (18.170). Din acest total, 28.002 numere au fost de tip special (independente de locație, cu acces gratuit sau tarif special), semnalând o utilizare continuă a acestui tip de servicii, chiar și în contextul scăderii popularității telefoniei fixe.
ANCOM a înregistrat 746 de petiții legate de portare în 2024, cele mai multe fiind cauzate de anularea proceselor de portare din cauza ofertelor de retenție ale furnizorilor inițiali sau de rezilierea contractelor provizorii. Acest lucru reflectă necesitatea unor proceduri mai clare și mai transparente, pentru a asigura o experiență fluidă utilizatorilor.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.