duminică, 2 februarie 2025

Asteroidul 2024YR4, monitorizat atent de astronomi: posibil impact cu Pământul peste 7 ani

Astronomii din întreaga lume sunt în alertă după ce un asteroid recent descoperit, denumit 2024 YR4, a fost identificat ca având o șansă de 1 la 83 de a lovi Pământul pe 22 decembrie 2032, potrivit International Asteroid Warning Network (IAWN). Deși probabilitatea impactului rămâne scăzută, această estimare îl plasează printre cele mai riscante obiecte spațiale monitorizate în prezent.

Asteroidul 2024YR4 - Sursă: NASA

Descoperit pe 27 decembrie 2024 de un telescop situat în Río Hurtado, Chile, asteroidul 2024 YR4 are un diametru estimat de 60 de metri, fiind aproximativ jumătate din lungimea unui teren de fotbal. La momentul detectării, acesta se afla la o distanță de 27 de milioane de mile (aproximativ 43 de milioane de kilometri) față de Pământ, iar traiectoria sa indică o apropiere semnificativă de planeta noastră în următorii ani.

Cât de mare este riscul de coliziune?

Conform NASA’s Center for Near-Earth Object Studies, asteroidul a fost clasificat la nivelul 3 pe Scara Torino, ceea ce înseamnă că trebuie monitorizat cu atenție, deși viitoarele observații ar putea reduce riscul de impact la zero. În general, în primele zile după descoperirea unui asteroid, incertitudinile orbitale sunt mari, iar probabilitatea de coliziune poate părea mai ridicată. Pe măsură ce se acumulează date suplimentare, traiectoria sa devine mai clară, iar în majoritatea cazurilor, se dovedește că nu există un pericol real.

Pentru comparație, doar un singur asteroid a primit un scor mai mare pe această scară în trecut: 99942 Apophis, care în 2024 fusese evaluat la nivelul 4, dar ulterior riscul său de impact a fost eliminat probabil complet, prin observații detaliate.

Aceste date au fost însă suficiente pentru a vedea asteroidul 2024 YR4 ajungând în fruntea Listei de riscuri de impact NEO a Agenției Spațiale Europene și a Tabelului de riscuri Sentry al NASA.

Fotografie a Listei de riscuri de impact NEO a Agenției Spațiale Europene, care consideră ca probabilitatea de impact (calculată la data publicării articolului) este mai mare, de 1 la 61.

Ce s-ar putea întâmpla dacă asteroidul ar lovi Pământul?

Dacă asteroidul 2024 YR4 ar intra în coliziune cu planeta noastră, impactul nu ar fi suficient pentru a provoca o catastrofă globală, dar ar putea cauza distrugeri severe într-o rază de până la 50 de kilometri de locul impactului. Modelele computerizate arată că acesta ar putea genera fie o explozie atmosferică (similară cu cea din Tunguska, 1908, care a aplatizat 80 de milioane de copaci pe o suprafață de 2150 km²), fie un crater de impact, în funcție de compoziția sa.

În prezent, notificările oficiale ale IAWN indică mai multe zone posibile de impact, printre care estul Oceanului Pacific, nordul Americii de Sud, Africa sub-sahariană sau Asia de Sud.

Ce măsuri de apărare sunt luate?

Deși probabilitatea unui impact rămâne scăzută, incertitudinile actuale privind orbita asteroidului au determinat IAWN să activeze protocoalele internaționale de apărare planetară. Acest lucru înseamnă că agențiile spațiale vor continua să monitorizeze îndeaproape asteroidul și, dacă va fi necesar, se vor lua în considerare misiuni de deviere similare cu programul DART al NASA.

„Dacă riscul de impact rămâne peste 1%, se vor lua în considerare opțiuni de deviere, inclusiv utilizarea unor nave spațiale pentru a modifica traiectoria asteroidului”, a declarat astronomul Colin Snodgrass, de la Universitatea din Edinburgh.

În februarie 2025, Grupul de Planificare a Misiunilor Spațiale se va reuni la Viena pentru a analiza situația și a decide dacă este necesar un plan de intervenție. Până atunci, astronomii continuă să studieze compoziția și dimensiunea asteroidului pentru a înțelege mai bine ce efecte ar putea avea în cazul unui impact.

Ce urmează?

Astronomii estimează că vor putea face observații mai precise în 2028, când asteroidul se va apropia din nou de Pământ, dar fără riscuri majore. Acea fereastră de observație va permite măsurători radar mai detaliate, esențiale pentru a confirma sau infirma pericolul.

Deocamdată, oamenii de știință subliniază că nu este cazul să intrăm în panică, dar că monitorizarea trebuie să continue. David Rankin, de la Catalina Sky Survey, a declarat că „cel mai probabil scenariu este că asteroidul va trece foarte aproape de Pământ fără a lovi planeta”. Totuși, el adaugă că „acest tip de observații sunt esențiale pentru a ne îmbunătăți capacitatea de apărare planetară în viitor”.

În cazul improbabil în care 2024 YR4 lovește Pământul în 2032, acesta ar avea un impact cu o viteză mare, de aproximativ 17 kilometri pe secundă (peste 61000 km/oră), conform NASA.

Alte detalii despre acest asteroid găsiți pe pagina oficială NASA.


Niciun comentariu despre subiectul „Asteroidul 2024YR4, monitorizat atent de astronomi: posibil impact cu Pământul peste 7 ani”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile