marți, 11 februarie 2025

La ce vârstă primesc copiii primul telefon și cât timp navighează online

 În contextul Zilei Siguranței pe Internet, Google a publicat rezultatele unui studiu care analizează modul în care părinții din România gestionează accesul copiilor la tehnologie și internet. Cercetarea, realizată de Topline în perioada august-septembrie 2024, pe un eșantion de 570 de părinți români cu vârste între 18 și 65 de ani, face parte dintr-o analiză europeană mai amplă, EU Family Safety Survey 2024. Aceasta evidențiază tendințele privind vârsta la care copiii primesc primul smartphone, cât timp petrec online și ce tipuri de conținut accesează, precum și preocupările părinților în privința siguranței digitale, anunță Google printr-un comunicat remis către HD Satelit România.


La ce vârstă primesc copiii primul telefon?

Conform raportului, vârsta medie la care copiii primesc propriul telefon este de 8 ani. Aproape jumătate dintre părinți au oferit primul dispozitiv conectat la internet când copilul avea între 5 și 8 ani, în timp ce peste o treime au ales să facă acest pas între 9 și 12 ani. Motivul principal invocat de părinți este necesitatea de a ține legătura cu cei mici în orice moment. De asemenea, o treime dintre respondenți au menționat că și-au dorit să evite ca micuții lor să se simtă excluși social din cauza lipsei unui smartphone.


Cât timp petrec copiii online și ce tip de conținut accesează?

Datele studiului arată că majoritatea copiilor cu vârste între 5 și 12 ani sunt online între 1 și 3 ore pe zi. În cazul adolescenților de 13-17 ani, timpul petrecut online depășește, în general, 3 ore zilnic. Cele mai populare aplicații și site-uri accesate de copii sunt cele educaționale, urmate de jocurile video. Rețelele de socializare devin atractive după vârsta de 9 ani, fiind utilizate mai ales de adolescenți.


Cum impun părinții reguli pentru siguranța digitală?

Siguranța online este un subiect esențial pentru părinți, iar majoritatea acestora declară că au discutat despre acest aspect cu copiii lor în ultimul an. Dialogul privind siguranța pe internet începe de obicei între 5 și 8 ani, dar există o creștere a numărului de părinți care inițiază astfel de conversații în jurul vârstei de 13 ani, indicând o conștientizare sporită a importanței acestui subiect.


Cei mai mulți părinți consideră că metoda optimă de educare privind siguranța digitală este discuția relaxată cu copiii. Totodată, mulți dintre ei folosesc tehnologii de control parental pentru a impune limite. Aceste soluții sunt mai populare în cazul copiilor mai mici, însă utilizarea lor scade pe măsură ce copilul crește: doar 12% dintre părinții de adolescenți mai utilizează astfel de funcții, comparativ cu o treime dintre părinții celor mai mici.


Peste 80% dintre părinții copiilor cu vârste între 5 și 12 ani aplică restricții privind timpul petrecut pe dispozitive digitale. În schimb, în cazul adolescenților, impunerea unor limite este mai dificilă, iar un sfert dintre părinți spun că aceștia folosesc dispozitivele fără un program clar.


Care sunt principalele temeri ale părinților?

Îngrijorările părinților variază în funcție de vârsta copilului:

  • Pentru cei cu copii sub 9 ani, principala teamă este expunerea la conținut neadecvat, în special explicit.
  • În cazul celor cu copii între 9 și 12 ani, cyberbullying-ul este cea mai mare preocupare.
  • Pentru părinții de adolescenți, manipularea online și riscurile asociate fenomenului de online grooming sunt cele mai îngrijorătoare aspecte.

Inițiative Google pentru siguranța online a copiilor

Pentru a sprijini educația digitală și siguranța online, Google derulează mai multe inițiative, cum ar fi Eroii Internetului, Be Internet Citizens și Hit Pause, programe care oferă resurse pentru părinți, profesori și copii. De asemenea, platforme precum Family Link și YouTube Kids sunt disponibile pentru a ajuta părinții să controleze și să personalizeze experiența digitală a copiilor lor.

În România, Eroii Internetului, realizat în parteneriat cu Adfaber.org, este cea mai importantă inițiativă educațională Google privind siguranța online. Lansată în 2020, platforma oferă resurse pentru părinți și profesori, precum și un joc interactiv numit Interland, prin care copiii pot învăța despre siguranța online. În cadrul programului, peste 35.000 de profesori au fost instruiți, iar caravana proiectului, organizată împreună cu Poliția Română, a ajuns în peste 300 de școli, atât în mediul urban, cât și rural, având peste 30.000 de participanți. Cel mai recent, Google a oferit un grant de 500.000 de dolari către Adfaber pentru continuarea inițiativelor educaționale legate de siguranța digitală.


Niciun comentariu despre subiectul „La ce vârstă primesc copiii primul telefon și cât timp navighează online”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile