Radio Europa Liberă a trecut printr-un episod tensionat, după ce s-a trezit cu subvențiile federale americane puse pe pauză, în urma unei decizii luate în perioada în care Donald Trump se afla la Casa Albă. Mai exact, agenția guvernamentală care se ocupă de media globală a SUA s-a gândit să închidă robinetul cu fonduri, ceea ce a pus serios în pericol funcționarea postului. Dar iată că, după o intervenție în instanță și ceva presiune juridică, lucrurile s-au mai domolit: agenția a revenit asupra deciziei și a informat stația că va primi din nou bani.
Totul a pornit de la o ordonanță provizorie emisă de judecători, care a suspendat decizia de anulare a grantului. Așa că, într-o primă etapă, agenția s-a angajat să asigure finanțarea pentru următoarele două săptămâni. Însă, problema nu e nici pe departe rezolvată definitiv. O altă ședință de judecată se află în pregătire, deoarece Radio Europa Liberă a dat în judecată agenția, acuzând-o că a reținut ilegal banii și că a ignorat atât Constituția SUA, cât și voința clar exprimată a Congresului, care alocase deja fondurile.
Cu toate că s-au angajat din nou să trimită banii, oficialii guvernamentali nu au exclus posibilitatea de a tăia finanțarea mai târziu, dacă apar condiții legale care să le permită acest lucru. Cu alte cuvinte, Radio Europa Liberă a primit un "da, dar mai vedem pe parcurs".
Directorul general al postului, Stephen Capus, a transmis că radioul așteaptă o confirmare clară și rapidă a reluării finanțării. În plus, el a subliniat că efortul jurnalistic al echipei sale este esențial, în special în contextul în care milioane de oameni din țări cu regimuri autoritare se bazează pe Radio Europa Liberă pentru a avea acces la informații necenzurate.
Iar agitația nu se oprește aici: agenția de media guvernamentală se confruntă cu mai multe procese, inclusiv din partea Voice of America și Radio Free Asia, care și ele au rămas fără fondurile promise.
Dacă lucrurile merg conform planului, stația ar trebui să primească restul de 77 de milioane de dolari, adică un buget deloc de neglijat pentru activitatea din acest an fiscal.
Radio Europa Liberă este o corporație privată non-profit cu misiune publică, înființată de Congresul american pentru a asigura difuzare internațională. Din 1995, are redacția principală în Praga și oferă conținut media pentru 23 de țări, printre care se numără și Rusia, Belarus sau Iran.
Dacă Trump va reuși să își subordoneze justiția, atunci adio libertate în America. Vom avea două Rusii. Fericire pe noi !
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.