joi, 24 aprilie 2025

YouTube aniversează 20 de ani

Se împlinesc două decenii de la momentul în care internetul a făcut cunoștință cu un clip de doar 19 secunde, filmat în fața unei grădini zoologice. Băiatul simpatic din acel videoclip era unul dintre fondatorii YouTube, iar filmulețul, botezat Me at the Zoo, a marcat începutul unei adevărate revoluții în materie de conținut video online.

Deși lansarea oficială pentru public s-a produs abia în decembrie 2005, data de 23 aprilie rămâne punctul de start, ca o zi aniversară neoficială. De atunci și până azi, YouTube a adunat în curtea lui digitală nu mai puțin de 20 de trilioane de videoclipuri – de la melodii celebre și scurtmetraje emoționante, până la podcasturi interesante.

Printre vedetele incontestabile ale platformei se numără videoclipurile muzicale care au spart bariera miliardului de vizualizări. Printre ele, Hello de Adele, care a reușit isprava în doar 88 de zile, dar și Shape of You al lui Ed Sheeran și Despacito al lui Luis Fonsi și Daddy Yankee, care s-au aliniat la linia de sosire la 97 de zile. Se pare că algoritmul YouTube adoră ritmurile care nu-ți mai ies din cap.

Pe lângă nostalgia aniversară, YouTube a decis să mai arunce și niște noutăți în scenă. Utilizatorii americani de YouTube TV se vor putea juca de-a regizorul cu funcția Multiview, care permite personalizarea ecranului cu mai multe canale simultan.

Pentru cei care își aleg playlistul în funcție de starea de spirit, YouTube aduce Ask Music, un fel de prieten virtual care îți înțelege gusturile muzicale și îți face recomandări pe măsură. Funcția este disponibilă pe iOS și Android, dar doar pentru abonații YouTube Premium și YouTube Music. Iar dacă nu știi cum se numește melodia pe care o ai în minte, poți s-o fredonezi – aplicația se ocupă de restul. E valabil pe Android, atât în aplicația YouTube, cât și în cea de YouTube Music.

YouTube la 20 de ani: Povestea platformei care a schimbat lumea video-ului online

Totul a început într-un mic colț de California, unde trei foști angajați ai PayPal – Steve Chen, Chad Hurley și Jawed Karim – au pus bazele unei idei aparent simple: o platformă online unde oamenii să-și poată încărca și distribui propriile videoclipuri. Astăzi, după două decenii, YouTube este nu doar al doilea cel mai vizitat site din lume (după Google), ci și o adevărată forță culturală, politică, economică și socială.

Inițial, se pare că Hurley și Chen voiau să creeze un fel de „Tinder video”, influențați de site-uri ca Hot or Not, și chiar ofereau 100 de dolari pentru ca utilizatoarele atrăgătoare să-și încarce clipuri de prezentare. Planul s-a transformat rapid într-un site general de partajare video, mai ales după ce Jawed Karim a avut dificultăți în a găsi online înregistrări ale incidentului de la Super Bowl cu Janet Jackson sau imagini cu tsunamiul din 2004.

Primul clip postat, Me at the zoo, a fost urmat de milioane – azi, miliarde – de altele. De la o firmă mică aflată deasupra unei pizzerii din San Mateo, YouTube a crescut vertiginos, ajungând la 100 de milioane de vizualizări zilnice încă din 2006.

La final de 2006, Google a cumpărat YouTube pentru 1,65 miliarde de dolari (circa 2,39 miliarde în valoare actualizată), moment ce a transformat total dinamica platformei. Google a implementat publicitate și a diversificat sursele de venit: de la reclame, la abonamente (YouTube Premium), filme cu plată și conținut original. În perioada 2023–2024, veniturile anuale ale YouTube din reclame și abonamente au depășit 50 de miliarde de dolari.

Cu timpul, YouTube a depășit simplul cadru de „site video”. Azi are aplicații mobile, se integrează în televizoare și sisteme de operare, oferă jocuri (Playables), stream-uri live, documentare, podcasturi și chiar seriale. A lansat produse dedicate – precum YouTube Music, YouTube Kids sau YouTube TV – și a încercat să concureze TikTok cu Shorts și gaming-ul cu YouTube Gaming.

De la 2024, a început un efort serios de a gestiona conținutul generat de inteligența artificială – în special atunci când AI-ul imită vocea sau chipul unor persoane reale. YouTube susține acum un proiect de lege din SUA menit să limiteze astfel de practici.

YouTube a redefinit modul în care oamenii învață, se informează și interacționează cu lumea. A făcut faimoși vloggeri din adolescenți timizi și a contribuit la mișcări sociale precum It Gets Better.

Platforma e o rampă de lansare pentru artiști, dar și o zonă de luptă ideologică. Alții o văd ca pe o tribună a diversității. În educație, Khan Academy a pornit de aici. În muzică, Billboard și-a schimbat algoritmul pentru a include stream-urile YouTube în topuri.

Cei mai de succes YouTuberi pot câștiga milioane pe an, iar platforma oferă plăcuțe de recunoaștere (play buttons) în funcție de numărul de abonați. În 2023, reclamele au generat peste 31,7 miliarde de dolari, iar veniturile continuă să crească. Creatorii partajează 55% din venit cu YouTube, iar Content ID gestionează automat drepturile de autor.

YouTube a devenit un „Netflix”, oferind filme, emisiuni și peste 130 de jocuri direct în aplicație. YouTube TV permite urmărirea online a canalelor tv clasice într-o interfață modernă.

Share știre pe rețele de socializare

Care e părerea ta? Începe discuția despre subiectul „YouTube aniversează 20 de ani”.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile